Op de achterkant van de rookmelder zit een sticker, hierop staat vermeld welk model rookmelder u heeft.
Wanneer moet ik rookmelders toepassen?
Rookmelder verplicht op elke verdieping
Sinds 1 juli 2022 moet er in uw huis op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat u sneller een waarschuwing krijgt bij rook of brand. Voor zolders of kelders die uitsluitend worden gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
Volgens de regelgeving is één rookmelder per verdieping verplicht. Om echter beter beschermd te zijn, wordt geadviseerd om rookmelders op te hangen in alle kamers, met uitzondering van badkamers, keukens en garages. In deze ruimtes kunt u beter hittemelders plaatsen, bijvoorbeeld in badkamers, keukens of bij verwarmings- en wasruimtes, binnen 5 meter van een mogelijke brandhaard.
Plaatsing van rookmelders
Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen.
U hangt een rookmelder;
- aan het plafond;
- op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
- op minimaal 30 centimeter van een lamp.
Plaats geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of verwarmingen. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder zorgvuldig voordat u deze installeert en test de rookmelder regelmatig.
Eigenaar moet rookmelders plaatsen
De eigenaar van een woning is verplicht om rookmelders te plaatsen. Als u een woning huurt, moet de verhuurder ervoor zorgen dat er rookmelders aanwezig zijn.
Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is, moet u als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in uw eigen woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De VvE heeft hierin dus geen rol.
Wat kan ik als particulier doen om mijn gezin te beschermen?
– Voor verhoogde veiligheid en snellere melding is het raadzaam de melders in huis onderling met elkaar te koppelen. Dit is zowel bedraad als draadloos mogelijk.
– Zorg voor een blusdeken en een brandblusser om kleine brandjes te kunnen blussen.
– Overweeg de aanschaf van een vluchtladder om een vluchtweg van grote hoogte te creëren.
– Installeer een koolmonoxidemelder nabij CV-ketel, geiser en andere verbrandingsapparaten.
– Plan TWEE ontsnappingsroutes en oefen deze met alle gezinsleden zodat in geval van brand iedereen weet wat hij of zij moet doen.
Staat uw vraag / antwoord hier niet bij? Klik dan hier om contact met ons op te nemen.